Boktips

Här hittar du tips på böcker som på olika sätt berör mänskliga rättigheter, normer eller livets pussel. Vill du lämna ett boktips, mejla till normiologi@gmail.com


Från överlevarlandet till livslevarlandet 

av Linda Nederberg
Förlag Ord&visor förlag

Linda var en ung och positiv elitidrottare men det ingen såg var den inre stress som ständigt bodde i henne. Läsaren får följa Lindas resa  in i hetsätning och depression - och hur hon hittar ut, fram till livslevarlandet och ett liv i balans. Det finns ett val i alla situationer. Väljer du plus eller minus?


Vanlig hjärnskakning när man inte blir frisk - att leva med lätt traumatisk hjärnskada

Av: Sofie Wennberg
Utgiven med stöd av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och Umeå universitet.

Sofie drabbades av en hjärnskada i samband med en tävling i taekwondo. I boken beskriver Sofie bland annat sina egna upplevelser av skadan och mötet med personal på Norrlands universitetssjukhus samt ger tips på strategier för att klara vardagen.

Du hittar boken här: http://issuu.com/kfum/docs/vanlig_hj__rnskakning_issuu


Queering sápmi: samiska berättelser bortanför normen

Av: Elfrida Bergman, Sara Lindquist (foto) och Marie Persson (form).
Förlag: Qub

Under drygt två år har projektledarna Elfrida Bergman och Sara Lindquist träffat människor som velat berätta om sina liv, erfarenheter och villkor som samiska hbtq-personer. Det är berättelser om våld, hot och instängdhet men också om det befriande i att vara sig själv, att våga bryta mot normerna och själv diktera sina livsvillkor. Och givetvis är det berättelser om förälskelse, lust och djup kärlek. 

Under det rosa täcket: om kvinnlighetens vara och feministiska strategier 

Av: Nina Björk 
Förlag: Bonnier pocket

Journalisten och författaren Nina Björk talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en "naturlig" identitet - utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.